Zlodějka knih | Recenze

10. srpna 2016 v 13:21 |  Mezi řádky
Mladý australský autor sepsal na základě vyprávění své babičky silný, zajímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce.
(http://www.cbdb.cz/kniha-7697-zlodejka-knih-the-book-thief)


Je krátce po půlnoci. Koukám do prázdná, přesněji tmy v pokoji, a z tváří stále otírám slzy. Hlavou mi proplouvají myšlenky týkající se pouze knih. Především právě jedné dokončené, dokonalé Zlodějky knih, a má otázka zní Proč nemůžu knihu číst znovu jako bych ji četla poprvé?

Pokud tento článek čte nějaký knihomol, který právě prochází stejnou fází jako já, kdy zoufale kouká na poslední stranu a snaží se najít pár dalších stran, určitě mou beznaděj pochopí. Ne, vážně, ta kniha končí? Nedokážu, prostě nedokážu se přesto přenést a cítím stejný smutek jako u dokončení Relikvií smrti. Proč si jenom takhle ubližuji, proč jen čtu další a další knihy s vědomím, že to skončí? Nic přece netrvá věčně a my nežijeme v Nekonečném příběhu.

Řeším tu otázku, která postrádá smysl a nic nezmění. Kniha nebude pokračovat a stejně tak se mi nevymaže paměť. A jak já bych si to přála! Znovu bych se seznamovala s osudem rodičů a bratra Liesel, opět bych sedala ve sklepě a sledovala Maxe, jak luští křížovky, zatímco ona se dere dalšími slovy v knize. Představovala si tóny Hanzova akordeonu. Ale ono to skončilo a já už tohle všechno znám. A cítím se tak zoufale. Na světě je stále tolik knih k přečtení, ale já jsem na to příliš slabá a když mi kniha vyrazí dech, tak mi ho sakra vyrazí a na dlouho nevrátí zpět.

Smekám a klaním se autorovi. Zároveň musím pokleknout i před překladatelem, neboť si jsem jistá, že některé fráze musely být obzvlášť těžké, aby působily přirozeně. Knihou jsem prošla jako růžovým sadem a nemohla se odtrhnout. Pokračovala jsem ke konci tak rychle a nemohla tomu uvěřit - nemohla jsem uvěřit, když jsem dočítala konečných dvacet stan, přičemž posledních padesát jsem měla jak si rozmazaných díky slzám, že mi zbývá jen chvilka. Obálka cvakla jak dopadla na stránky a já zoufale zvlykla.

Další příběh a další osud je za mnou. Ke knize se vrátím a vím to jistě, stejně tak, jako vím jistě, že znovu se nevyhnu slzám. Věřte mi, pokud něco stojí za to si přečíst, tak tato kniha na ten dlouhý seznam rozhodně patří. Bestsellerem se stala zaslouženě.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ┼Lady de Vampire Victoria┼ ┼Lady de Vampire Victoria┼ | Web | 10. srpna 2016 v 19:04 | Reagovat

To zní docela zajímavě

2 Bestinblack Bestinblack | Web | 10. srpna 2016 v 20:51 | Reagovat

[1]: Rozhodně to stojí za to to zkusit. :)

3 ┼Lady de Vampire Victoria┼ ┼Lady de Vampire Victoria┼ | Web | 10. srpna 2016 v 21:11 | Reagovat

[2]: Působí to tak

4 Gabby Gabby | Web | 11. srpna 2016 v 9:33 | Reagovat

Tuto knihu zbožňuju, četla jsem ji několikrát :)

5 Chloé Chloé | Web | 11. srpna 2016 v 20:38 | Reagovat

Ešte som ju nikde nevidela :) Veľmi ma zaujal design a taktiež to, že je to ako by "podľa skutočnosti" alebo proste príbeh na niečom založený, super :)

6 Bestinblack Bestinblack | Web | 12. srpna 2016 v 0:01 | Reagovat

[4]: To ti věřím. :)

[5]: Áno, to se mi také líbí a rozhodně je to hodně silný příběh. :)

7 MARY || BUBBLEGUM-BITCH MARY || BUBBLEGUM-BITCH | Web | 12. srpna 2016 v 9:42 | Reagovat

Neskutočne ti ďakujem za túto recenziu. Prišla ku mne fakt v správny čas, keďže som si práve pred dvoma dňami hodila Zlodejku kníh do svojho wishlistu v jednom online knihkupectve :D Premýšľala som, či si ju kúpiť a po tvojej recenzii nemám najmenšie pochybnosti. Samozrejme, poznám ten pocit, keď dočítaš knihu, ktorú si si obzvlášť obľúbila. Verím teda, že na mňa zapôsobí rovnako ako na teba :)

8 steel32 steel32 | Web | 12. srpna 2016 v 9:45 | Reagovat

kámoška je z ní unešená a všude má dobrý recenze, ale tahle mě naprosto dostala :OO úplně je z toho cejtit, že je to fakt silnej příběh, určitě si jí přečtu!

9 Bestinblack Bestinblack | Web | 12. srpna 2016 v 15:25 | Reagovat

[7]: Nemáš zač a rozhodně kupuj! Já osobně kupuji knihy vždy až po tom, co si je přečtu jako ebook, neboť nechci utrácet peníze za knihy, které mi nic nedají, ale s touhle jsem udělala jenom dobře! :) Doufám, že se ti bude také tak líbit.

[8]: Jsem moc ráda, že má recenze na tebe udělala takový pěkný dojem. :') Můžu jen doporučit. :)

10 Kristýna Kristýna | Web | 14. srpna 2016 v 8:34 | Reagovat

Zlodejka knih patri k mym velmi oblibenym kniham. Precetla jsem ji jednim dechem a pocit, ktery ve mne zanechala po docteni byl a je stale nezapomenutelny. :)

A kdybych knihu byvala byla necetla, ted bych se hnala do knihkupectvi pro zlodejku knih :)

11 cincina cincina | Web | 15. srpna 2016 v 22:36 | Reagovat

Tvoje recenze mě hodně zaujala!:) Já totiž znám tenhle příběh. Se školou jsme na něm byli v kině a dlouho jsem na to nemohla zapomenout a rozdýchávala i ten film. A když ty rozdýcháváš knihu, tak to znamená, že to určitě bude úžasné! Rozhodně mám knížku v plánu:)
Úplně tě chápu a rozumím ti... také mám zvláštní pocity, když dočtu nějakou skvělou knihu:)

12 bestinblack bestinblack | Web | 16. srpna 2016 v 14:45 | Reagovat

[10]: Ano, je to vážně až nezapomenutelné a vím, že tahle knížka v mé paměti zůstane dlouho. :)

[11]: Děkuji moc a doufám, že v tobe také zanechá dobré dojmy. Na film se také chystám, tam uvidím, jak hodně se to vyrovná knize. :)

13 Simix Simix | Web | 21. srpna 2016 v 11:39 | Reagovat

Asi před dvěmi roky jsem viděla film a bylo to božíí... ačkoli dost smutné.
Rozhodně si plánuji přečíst knihu, mám ji zapsanou v seznamu četby. Kniha bývá většinou od natočené verze někdy i dost rozdílná, tak jsem na to zvědavá :)

14 Penny Penny | Web | 27. srpna 2016 v 12:11 | Reagovat

Lidi jsou v dnešní době unešeni z Greena (nic proti němu) a z plno dalších, ale málokdo, nebo tedy ne tolik lidí četlo Zlodějku knih. Nádherný, emotivní příběh, který nás nutí číst dál a dál. Ten konec mě dostal, bulela jsem jak želva a vlastně  ani doted' jsem nenarazila na žádnou knihu, která by předčila tutu.
Film byl podlě mě taky dobrý, také jsem u něj bulela, ale na knihu to jistě nemá :D

Také jsem od tohoto autora četla Posla- I Am Messenger, který nebyl špatný, ale nevyrovnal se tomuto veledílu :)

15 Bestinblack Bestinblack | Web | 27. srpna 2016 v 12:19 | Reagovat

[14]: Mám to stejné, slz bylo opravdu mnoho a nechtěly přestávat téct. :D Na film se musím také konečně podívat.
Posla plánuji přečíst hned jak budu mít mezeru v knihách.

[13]: Osobně nemůžu říct, neboť jsem ho neviděla, ale hodnocení je celkem vsoké, tak uvidíme. :)

16 Viallen Viallen | Web | 6. září 2016 v 22:39 | Reagovat

Rozhodne jedna z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Čítala som to ešte keď to nik nepoznal a márne sa snažila prinútiť prečítať si to :D Robia chybu, čo? :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama